Facebook Kriptovaluta-Libra

Facebook i njegovi partneri spremaju se da izdaju kripto-valutu libru već u januaru naredne godine, preneo je Financial Times, pozivajući se na tri upućena izvora. Kompanija Facebook je prošle godine u junu predstavila svoju kriptovalutu pod nazivom Libra, da bi ona potom bivala odložena u nedogled. Posle svih prepreka, ona bi mogla konačno da ugleda svetlost dana, i to početkom naredne godine.

Kako tvrdi Financial Times, troje neimenovanih ljudi je uključeno u ovaj projekat, što sugeriše da će Libra biti limitirana verzija onoga što je Facebook originalno zamislio.

Ona je prvobitno trebalo da predstavi nekoliko digitalnih novčića – neke od njih bi predstavljale fizičke valute kao na primer američki dolar, dok bi druga bila sačinjena od svih novčića. Sada, Libra bi navodno trebalo da predstavi samo jednu valutu, onu koja je povezana s američkim dolarom. Ipak, ona će imati veliku konkurenciju, pošto su digitalne valute postale veoma popularne, pa kompanije kao Coinbase, Tether Limited i Paxosimaju svoju verziju iste, a njihovo tržište ide od stotinu miliona do čak milijarde dolara.

Poenta tih digitalnih novčića je da predstavi stabilnu valutu, za razliku od kriptovaluta kao što je Bitkoin. Da bi stigla do te pozicije, Libra je morala da ukine partnerstva sa brojnim kompanijama, izdvaja se najviše Pay Pal, pa je morala i da angažuje nove ljude u upravi, kao što je trenutni predsednik kompanije Stjuart Levi.

Mnoge centralne banke i regulatori su bili zabrinuti zbog ove valute, pa je zbog tog razloga i promenjena odluka da to bude samo digitalni novčić koji je u vezi s američkim dolarom. Pretpostavlja se da će Facebook uskoro predstaviti i Libra „novčanik“ koji se originalno zvao Kalibra, da bi u maju ove godine promenio ime u Novi. Korisnici će moći da šalju i primaju Libra tokene, i to preko aplikacija Messenger i WhatsApp.